Kim Everdine Zeegers

Tjoesmai - een groot geluk

Geschreven op 16-05-2014

Film
Duur 1:25:44
Regie/Camera/Montage  Kim Everdine Zeegers

Een film met in de hoofdrol Hetty Schoorel (Amsterdam 1930) waarin zij vertelt hoe zij het leven redde
van een piepklein indonesisch vogeltje. Een koetilang. En hoe datzelfde vogeltje haar leven redde tijdens
een van de moeilijkste periodes van haar bestaan: De kampijd in Indonesië tijdens WO ll.
Tijdens de terug reis naar Nederland  gaat Tjoesmai mee met Hetty en blijft bij haar tot zijn dood. Hij werd 16 jaar oud.
Hetty Schoorel is een begenadigd vertelster, is open en eerlijk, kleurrijk, levendig, gedetailleerd,
ingeleefd en altijd met humor en relativering.
Ze vertelt een  intiem verhaal met een kracht die de ziel sterkt en waarnaar je wilt blijven luisteren.
Het gaat over liefde, over overleven in moeilijke tijden, over echt contact met een dier en het is tegelijkertijd een tijdsbeeld.


SALON VAN ALLE TIJDEN

Geschreven op 16-05-2014
SALON VAN ALLE TIJDEN

Stichting KunstWerkt bestaat dit jaar 25 jaar. Opgericht in 1991, kan gesteld worden dat de opeenvolgende deelnemers en bestuursleden er tot op heden in geslaagd zijn, een belangrijke rol te spelen in het stedelijk culturele klimaat van Schiedam en de Rijnmond regio.

Voor deze jubileumexpositie komen oud- en huidige deelnemers samen in de jubileumexpositie "Salon van alle tijden". Het motto van de stichting vanaf haar oprichting is; 'voor elkaar en door elkaar'. Zonder de grote inzet en betrokkenheid van deelnemende kunstenaars en van bestuursleden uit het bedrijfsleven die ieder, op vrijwillige grondslag, hun bijdrage in de organisatie geleverd hebben, was het niet mogelijk geweest voor Stichting KunstWerkt om te zijn wie zij nu is.   

Het is dan ook met gepaste trots dat Stichting KunstWerkt u van harte uitnodigt voor deze jubileumexpositie.  

Zondag 4 september  
vernissage - open vanaf 15.00 uur
Openingsreceptie 16.00-19.00 uur
De opening wordt verricht door oud-wethouder Luub Hafkamp en
geopend met een dansperformance van Liat Magnezy.
De oud-voorzitters van Stichting KunstWerkt geven acte de présence.
 
Zaterdag 18 september  
Speciale Vriendenmiddag.

Zondag 25 september  
finissage 16.00-17.00 uur

Voor meer informatie:
www.stichtingkunstwerkt.nl
Boterstraat 81
3111 NB  Schiedam
Openingstijden
vr t/m zon 13.00 - 17.00

 

Snaphot of a larger order

Geschreven op 16-05-2014


Voor de kunstmanifestatie Snapshot of a larger order maak ik de film
Movement towards a larger order.
Hierin zijn twintig kunstenaars te zien die hun "motormoment" tonen:
Dat wat hen aanzet of inspireert tot het maken van een kunstwerk.

Nolet loodsen - Schiedam
16 april 2016 - 17 juli 2017

http://www.snapshotschiedam.nl

Videostills uit de film: Movement towards a larger order

Me, myself and I

Geschreven op 16-05-2014

Me, myself and I
Groepsexpositie van een groot aantal leden van Stichting Kunstwerkt in Pand Paulus in Schiedam.
http://stichtingkunstwerkt.nl

24 mei - 21 juni 2015
Opening 24 mei 2015: 16:00 uur


Stichting KunstWerkt / Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedaminfo@stichtingkunstwerkt.nl
www.stichtingkunstwerkt.nl
facebook.com/stichtingkunstwerkt

Pand Paulus is tijdens tentoonstellingen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Kijkend naar geluiden. Acryl op linnen.  120 x 120


35 kunstenaars van Stichting Kunstwerkt schiedam geven in deze grote groepsexpositie een inkijkje in hoe zij ‘zichzelf’ zijn en zien.  
Maar ‘jezelf zijn’, hoe zo? Wat betekent 'jezelf' zijn? Zo’n zinnetje roept blijkbaar vragen op, heel veel vragen.

Vragen als: wie ben ik? Hoe denk ik over ‘mezelf? En wat maakt mij tot een ‘ik’? Wat voor beeld heb ik van mezelf?
Hoe laat ik mijzelf zien aan de ander? Open en bloot, of met een van de vele maskers op die ik hanteer?
Hoe groot is eigenlijk het verschil tussen mij en de 5 miljard anderen op aarde?
Lijk ik in mijn streven ‘mijzelf’ te zijn, niet op ieder ander, die ‘zichzelf’ wil zijn?

In deze tentoonstelling ziet u hoe van die meer dan 5 miljard mensen op aarde er 35 mensen zijn die de moed hebben hun eigen visie op zichzelf geven.
Met alle twijfels die daarbiij horen. En het kan niet anders dan dat zij het verschil tussen hen en de ander willen laten zien, in hun eigen taal, in hun eigen handschrift.
Echter wij, als toeschouwer, zien wij niet vooral ook hun gelijkenis?  Of toch niet?

 

Rene Gude

Geschreven op 16-05-2014

Hierbij de trailer van een videportret wat ik maakte van Re Gude vlak voor zijn overlijden
https://vimeo.com/122119722

Vanaf 19 april is de gehele videofim, die 35  minuten duurt, te zien in http://www.deketelfactory.nl als onderdeel van een tentoonstelling over het boek dat hij samen met Henk Steenhuis schreef  over 21 kunstenaars die exposeerden in De ketelfactory.

Te koop bij de Ketelfactory: DVD met daarop het videoportret van René Gude en Peter Henk Steenhuis.


Onderstaand de tekst die in Trouw verscheen vlak na zijn overlijden

René is zingend aan het werk', zei Gudes assistent vlak voor diens doo
d

Peter Henk Steenhuis − 14/03/15, 16:01

© anp. Peter Henk Steenhuis interviewde de gisternacht overleden René Gude een aantal keer voor dagblad Trouw. Op deze archieffoto werd de oud-Denker des Vaderlands geridderd door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.


"Dit is wel humeurmanagement to the max." Zo definieerde René Gude, denker des Vaderlands, vorige week zijn situatie. Hij voelde zich beroerd, maar zat toch met twee laptops op schoot te werken. Vannacht is hij overleden. Hoewel hij al maanden ernstig, zeer ernstig ziek was, zou je zijn overlijden vreemd genoeg 'plotseling' kunnen noemen.
          Zijn persoonlijke assistent Florian Jacobs vertelde me: "René zit zingend te werken."
Dat plotseling hield samen met zijn visie op het leven. Toen Gude in 2013 Denker des Vaderlands werd, was hij al ziek. Die ziekte heeft hij gedurende het denkerschap constant betrokken op zijn denken. En op zijn humeur, dat ondanks zijn ziekte bijna altijd goed was. "Henki", riep hij, als ik zijn woonboot aan het IJ binnenstapte. Of hij belde 's ochtends voor zes uur, als we aan het e-mailverkeer zagen dat we allebei aan het werk waren: "Hé dikbil, even telefoonseks." En dan hing hij op, om weer te gaan werken.

Nadat het vorige week een aantal dagen erg slecht met hem gegaan was, zei Florian Jacobs, zijn persoonlijk assistent: "René zit zingend te werken." Die zin, een paar dagen voor zijn dood uitgesproken, zal voor mij altijd een voorbeeld blijven.

In het eerste interview dat ik hem afnam als Denker des Vaderlands betrok hij zijn dodelijke ziekte al direct op de filosofie. Hij vertelde over het eerste gesprek met de arts, toen hem het slechte nieuws werd verteld. "Bij deze situatie stormen de indrukken zeker op je af. (...) Dat is wat de Stoa (red. filosoefieleer) bedoelt met oplaaiende emoties, terwijl je verstand de draad volkomen kwijt is. Ik moest grip krijgen op mijn verstand, om niet in paniek te blijven steken."

Geen paniek!
Niet in paniek raken, dat was de laatste maanden de opdracht als hij het benauwd had. Dat kon alleen als hij controle kon houden over zijn verstand én zijn emoties. Daarmee bedoelde Gude zeker niet dat hij zijn emoties grondig moest zien 'neer te knuppelen'. Integendeel, René adviseerde om de emoties hun gang te laten gaan. "Met je verstand", schreef hij, "maak je er een zootje van, dus door je verstand te beteugelen kun je dat voorkomen."

Uit brieven en e-mailtjes die wij bij de krant binnenkregen, en uit talloze reacties die hij ontving op bijvoorbeeld zijn optredens bij De Wereld Draait Door, weten we dat hij met zijn visie op leven, ziekte en dood anderen enorm tot steun geweest is. Terecht werd hij in 2014 Ridder in de orde van Oranje-Nassau. 

Om het intellect en de emoties onder controle te krijgen staan ons, zo zei Gude afgelopen week nog in deze krant, civilisatietechnieken ter beschikking. Oefenprogramma's. Door kunst, filosofie, religie en sport kunnen we ons humeur trainen, zodat we 'een beetje begrip van de zaak krijgen'. Die vier oefenprogramma's zorgen ervoor dat "we ons kunnen voorstellen wat er in anderen omgaat, dat we de moed hebben om door te zetten en dat we maat kunnen houden, 't niet te bont maken".
          De schoonheid van het karakter straalt als iemand onvermoeibaar de ene tegenslag na de andere incasseert. René Gude die de Griekse filosoof Aristoteles citeert
'Morgen kijk ik in alle rust'
Als je je hierin traint, kun je zelfs een handelingsperspectief ontwikkelen in het zicht van de dood. Volgens Gude waren er twee verkeerde manieren om te reageren op je eigen aanstaande dood. De eerste: 'als ik dan toch doodga, dan hoeft het voor mij nu al niet meer. Ik trek me terug in mezelf en wacht boos of verdrietig het einde af'. De tweede: 'mij krijgen ze niet klein, ik doe of er niets aan de hand is'. René heeft beide niet gedaan. En plein public vertelde hij openlijk over zijn ziekte en zijn aanstaande dood. In de prachtige uitzending van het EO-programma 'De kist' is hij zelfs even in zijn eigen, op maat gemaakte kist gaan liggen.

Gisteravond, een paar uur voor zijn overlijden, mailde hij ons nog over het boek en project 'Door het woord - Door het beeld', waaraan hij de laatste maanden met tomeloze energie heeft gewerkt. Voor de presentatie van dat boek, over een paar weken, is een videoportret gemaakt. Dat was af. De maker, Kim Zeegers, had hem het portret gemaild. "Heb nog niet gekeken",  mailde hij terug, "maar ben heel blij en vereerd. Morgen ga ik in alle rust kijken en dan horen jullie weer. Wat een prachtproject, ongelofelijk."

In een interview in NRC Handelsblad citeerde hij op een gegeven moment de Griekse filosoof Aristoteles: 'De schoonheid van het karakter straalt als iemand onvermoeibaar de ene tegenslag na de andere incasseert, niet omdat hij ze niet voelt, maar omdat het iemand is met een onverwoestbaar goed humeur.'

Voor mij was dat citaat van toepassing op ridder René, op onze Denker des Vaderlands 

Breaking Bounderies

Geschreven op 16-05-2014

Expositie Breaking Boundaries

Vrijdag 28 november a.s. wordt om 20.00 uur de jaarlijkse decemberexpositie van Stichting Mareado geopend door wethouder van cultuur Cees Oosterom.
Gastcurator Bob Smit – o.a. bekend als organisator van RAW Art Fair in Rotterdam – heeft rond het werk van Wilma Kuil, Winnie Teschmacher en Hans Rikken een bijzondere tentoonstelling samengesteld met als thema Breaking boundaries.
Het werk van deze drie professionals ‘gaat in gesprek’ met het werk van Rinke Baaima, Arno Bauman, Erik van de Belt, Look J. Boden, Tanja Boxman, Robert Daalmeijer, Charlotte Dumas, Peter Dumas, Aad Hofman, Ria Koks, Frans de Winter, Kim Zeegers en Matthijs van Zessen.

De expositie is geopend van 29 november t/m 19 december 2014 en tijdens openingstijden van KADE40 te bezoeken.  

 

herman de vries

Geschreven op 16-05-2014

                                       Videostill uit de film Zielsverrukkingen  "no thing"  over herman de vries.

Het Videoportret "no thing"  (25 minuten)  van herman de vries is te zien tijdens de gelijknamige tentoonstelling in
De Ketelfactory.
20 september 2014 - 18 januari 2015
http://www.deketelfactory.nl
 


Fragment uit herman de vries in Schiedam, uit beelden magazine 4#2014
Door Beatrijs Schweitzer


 

Exposities , Video's en Performances

Geschreven op 16-05-2014

‚Äč


VIDEOPORTRETTENDe Ketelfactory.
Het hele jaar door op aanvraag.

» http://www.deketelfactory.nl

De Ketelfactory - Zielsverrukkingen

De Ketelfactory 2009 - heden
Portretten in Digibytes door Kim Zeegers

De KetelFactory initieert jaarlijks een aantal kunstprojecten waarbij diverse kunstenaars betrokken zijn. Winnie Teschmacher vraagt van de participerende kunstenaars een authentieke betrokkenheid in het gezamenlijk ontwikkelen van de projecten. Deze gevraagde betrokkenheid komt ook tot uitdrukking in het project Zielsverrukkingen, een bewegend beeld van de bestaansgeschiedenis van de KetelFactory, de participerende kunstenaars en hun inspiratiebronnen

In de portretten zullen fascinaties, beweegreden en zielenroerselen van de individuele kunstenaars naar voren komen. Ze geven als het ware een kijkje in de kunstzielen. Iedere kunstenaar schept vanuit zijn/haar bron en geeft van daaruit gestalte, blaast iets nieuws het leven in. Als het goed is veroorzaakt het nieuwe kunstwerk bepaalde prikkels bij de kijker. Het beroert bijvoorbeeld of daagt uit en onthult, doet nieuw kijken. Het kan een opgewonden wakkere stemming - Zeegers noem het ‘verrukking’ - veroorzaken. Diverse gedachtes en gevoelens kunnen naar de oppervlakte komen en de kijker aanscherpen.
Het uitgangspunt voor de Portretten in Digibytes zijn deze verrukkingen van de ziel. De creatieve levensadem of bron heeft voor iedere individuele kunstenaar een andere oorsprong of betekenis. Dat te laten zien is voor haar de kunst.

Kijk bij VIDEOPORTRETTEN

» http://www.ketelfactory.nl 

De Ketelfactory 
Hoofdstraat 44
3114 GG Schiedam (NL)
T 010 - 473 81 23

 GET IT WHILE YOU CAN


Theatraal concert over Janis Joplin, de eerste blanke vrouw die een plaats veroverde in de wereld van de blues/rockmuziek.
Get it while you can is een postuum monument in het jaar dat Janis 70 zou zijn geworden.
Een muzikale en theatrale ode.
Met Ellen van Rossum en de band Bells Of Youth.
Eindregie Kim Zeegers


Voor speeldata in 2014 zie

» http://www.elisabethbas.nl